Лікери в Україні: історія та сучасність
Лікери завжди мали в собі щось магічне. В Україні їхня історія - це не лише про алкоголь, а
про наші трави, ягоди, мед, про ритуали й гостинність.
Ще козаки знали: настоянка на калгані чи журавлині - не просто напій, а ліки від втоми та
спосіб зігріти душу в дорозі. Вишнівки, слив’янки, медові наливки - це було святкове
частування, яке передавали з покоління в покоління.
У XIX столітті настоянки почали робити вже не тільки вдома, а й на невеликих заводах.
З’явилися перші лікерні, де поєднували українські традиції з європейською модою на лікери.
І хоч у радянські часи все стало більш «стандартним», люди все одно зберігали любов до
домашніх наливок.
А сьогодні ми бачимо справжнє відродження. В Україні з’являються крафтові лікери, які
звучать зовсім по-новому. Вони створюються з наших трав і ягід, але виглядають сучасно,
зберігаючи головне - душу та смак української землі.
Український лікер - це вже не просто солодкий напій після вечері. Це наша історія в келиху.
Це подарунок, яким хочеться поділитися. Це спосіб сказати світові: ми маємо свій унікальний
смак.